Czy buliony są bezpieczne dla osób z nietolerancją glutenu?
W diecie bezglutenowej należy unikać przede wszystkim produktów zawierających pszenicę, żyto, czy orkisz, które obecne są głównie w pieczywie czy makaronach. Jednak zboża i sam gluten mogą być stosowane również jako utrwalacz i zagęszczacz do niektórych produktów gotowych i przetworzonych. Dlatego większość powszechnie dostępnych na rynku bulionów nie nadaje się do spożycia dla osób wykluczających gluten.
Buliony naturalne - bezpieczny wybór dla osób z nietolerancją glutenu
Bulion jest podstawowym składnikiem wielu dań. Na jego bazie można przygotować pyszny rosół, wiele zup czy sosów do dań mięsnych i nie tylko. Buliony powszechnie dostępne w supermarketach nie są dostosowane do potrzeb osób z nietolerancją glutenu. Dlatego wyroby oferowane przez producenta bulionów naturalnych Goodjo to produkty doskonale odpowiadające na potrzeby dietetyczne osób wykluczających gluten. Wywar warzywny to długo gotowana esencja, przygotowana z pełni naturalnych składników pochodzenia roślinnego. Dlatego jest to produkt odpowiedni również na wegetarian i wegan.
Bulion wołowy to z kolei wywar starannie przygotowany z kości, warzyw i odpowiednio dobranej mieszanki przypraw. Jest idealny dla osób regularnie uprawiających sport, gdyż posiada wysoką zawartość kolagenu. Ma również właściwości wpływające na zdrowie stawów, odporność oraz dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci. Z kolei wywar drobiowy stanowi idealne uzupełnienie diety odchudzającej, przez swoją niską kaloryczność.
Naturalne buliony w diecie - korzyści zdrowotne
Produkty przygotowane według naturalnej receptury ze starannie dobranych składników dobrej jakości to doskonałe uzupełnienie nie tylko w diecie osób z nietolerancją glutenu. Buliony gotowane na naturalnych produktach posiadają mnóstwo wartości odżywczych przyczyniających się do zachowania zdrowia i dobrej kondycji organizmu. Glukozamina i chondroityna zawarta w naturalnych bulionach warzywnych i mięsnych, przyczynia się do zachowania zdrowych stawów i łagodzenia objawów zapalenia kości.
Wywary zawierają także glicynę, cenny aminokwas, który wspomaga prawidłowy rozwój i zdrowie mięśni oraz wspomaga utrzymanie dobrej jakości snu. Buliony naturalne, oprócz tego, że nie zawierają glutenu, nie posiadają w swoim składzie również laktozy i GMO, dzięki czemu są bezpieczne dla osób z różnymi nietolerancjami pokarmowymi i alergiami na poszczególne składniki. Takie esencje są również bogate w białko, które jest podstawowym budulcem tkanki mięśniowej, co jest istotną zaletą dla sportowców.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana