Czy gluten jest naprawdę szkodliwy dla zdrowia?
O nietolerancji glutenu słyszał już chyba każdy i większość z nas ma przekonanie, że jest on szkodliwy dla zdrowia. Ale czy rzeczywiście tak jest? Czy oprócz celiakii istnieją inne przeciwwskazania do spożywania tego produktu? W artykule obalamy popularne mity na temat glutenu. Piszemy, w jakich przypadkach faktycznie może szkodzić, a kiedy nie.
Czym jest gluten?
Gluten to nic innego jak kompleks białek roślinnych należących do prolamin, magazynowanych w bielmie ziaren zbóż. Znajduje się w zbożach tradycyjnych, takich jak jęczmień, pszenica, owies czy żyto, jak i w hybrydach zbóż. Nie znajdziemy go natomiast w ryżu, komosie ryżowej, proso i kukurydzy. Aby lepiej zobrazować, czym jest ten składnik, można wyobrazić sobie miękkie pieczywo lub ciasto, które podczas wyrabiania klei się do palców. Gdyż z praktycznego punktu widzenia, to właśnie gluten zapewnia plastyczną strukturę wyrobom mącznym. Ale nie tylko w tego typu produktach można znaleźć to białko. Oprócz pieczywa, makaronów czy ciast, gluten występuje także w wędlinach, słodyczach, a nawet napojach. Z kolei produkty bezglutenowe to wszystkie te oznaczone znakiem przekreślonego kłosa, a także: warzywa i owoce, ryby, jajka, mięso, cukier, miód.
Kto nie powinien spożywać glutenu?
Spożywanie produktów zawierających gluten u niektórych osób może powodować nieprawidłową reakcję organizmu. Może do tego dojść na skutek jednej z następujących dolegliwości:
nadwrażliwość na gluten,
alergia na pszenicę,
celiakia.
Przy czym, należy zaznaczyć, że sam gluten nie jest odpowiedzialny za wywołanie powyższych stanów chorobowych, a jedynie potwierdza ich występowanie. A jak rozpoznać nietolerancję glutenu? Wśród najczęstszych objawów można wymienić np. wzdęcia, biegunki, migreny, a nawet bóle głowy, mięśni czy stawów. W celu zdiagnozowania uczulenia zaleca się wykonać testy laboratoryjne i obserwować reakcję organizmu po zjedzeniu produktów zawierających gluten.
Komu nie zaszkodzi gluten?
Chociaż w ostatnich latach w sieci pojawiało się mnóstwo materiałów dotyczących szkodliwości glutenu, należy pamiętać, że jedynie osoby, które źle tolerują ten składnik powinny zrezygnować z jedzenia produktów mącznych. Jak potwierdzają lekarze i dietetycy, nie ma przeciwwskazań do spożywania glutenu, jeśli organizm reaguje na niego prawidłowo. Zdrowym ludziom gluten nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie. Na przykład pieczywo zawiera cenne witaminy i składniki mineralne, ułatwia też trawienie błonnika. Trzeba jednak dbać o to, aby wybierać wypieki produkowane wyłącznie z wysokiej jakości mąki piekarniczej. Przykładem firmy, która zajmuje się wytwarzaniem mąki, łącząc przy tym tradycyjne podejście z nowoczesnymi rozwiązaniami jest Młyn Jakpol Ambroziak. Przedsiębiorstwo specjalizuje się w produkcji doskonałych mąk pszennych, żytnich i tych o specjalistycznym przeznaczeniu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana