Artykuł sponsorowany

Czy gluten jest naprawdę szkodliwy dla zdrowia?

Czy gluten jest naprawdę szkodliwy dla zdrowia?

O nietolerancji glutenu słyszał już chyba każdy i większość z nas ma przekonanie, że jest on szkodliwy dla zdrowia. Ale czy rzeczywiście tak jest? Czy oprócz celiakii istnieją inne przeciwwskazania do spożywania tego produktu? W artykule obalamy popularne mity na temat glutenu. Piszemy, w jakich przypadkach faktycznie może szkodzić, a kiedy nie. 

 

Czym jest gluten?

Gluten to nic innego jak kompleks białek roślinnych należących do prolamin, magazynowanych w bielmie ziaren zbóż. Znajduje się w zbożach tradycyjnych, takich jak jęczmień, pszenica, owies czy żyto, jak i w hybrydach zbóż. Nie znajdziemy go natomiast w ryżu, komosie ryżowej, proso i kukurydzy. Aby lepiej zobrazować, czym jest ten składnik, można wyobrazić sobie miękkie pieczywo lub ciasto, które podczas wyrabiania klei się do palców. Gdyż z praktycznego punktu widzenia, to właśnie gluten zapewnia plastyczną strukturę wyrobom mącznym. Ale nie tylko w tego typu produktach można znaleźć to białko. Oprócz pieczywa, makaronów czy ciast, gluten występuje także w wędlinach, słodyczach, a nawet napojach. Z kolei produkty bezglutenowe to wszystkie te oznaczone znakiem przekreślonego kłosa, a także: warzywa i owoce, ryby, jajka, mięso, cukier, miód. 

 

Kto nie powinien spożywać glutenu?    

Spożywanie produktów zawierających gluten u niektórych osób może powodować nieprawidłową reakcję organizmu. Może do tego dojść na skutek jednej z następujących dolegliwości:

  • nadwrażliwość na gluten,

  • alergia na pszenicę,

  • celiakia.

Przy czym, należy zaznaczyć, że sam gluten nie jest odpowiedzialny za wywołanie powyższych stanów chorobowych, a jedynie potwierdza ich występowanie. A jak rozpoznać nietolerancję glutenu? Wśród najczęstszych objawów można wymienić np. wzdęcia, biegunki, migreny, a nawet bóle głowy, mięśni czy stawów. W celu zdiagnozowania uczulenia zaleca się wykonać testy laboratoryjne i obserwować reakcję organizmu po zjedzeniu produktów zawierających gluten.  

 

Komu nie zaszkodzi gluten?

Chociaż w ostatnich latach w sieci pojawiało się mnóstwo materiałów dotyczących szkodliwości glutenu, należy pamiętać, że jedynie osoby, które źle tolerują ten składnik powinny zrezygnować z jedzenia produktów mącznych. Jak potwierdzają lekarze i dietetycy, nie ma przeciwwskazań do spożywania glutenu, jeśli organizm reaguje na niego prawidłowo. Zdrowym ludziom gluten nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie. Na przykład pieczywo zawiera cenne witaminy i składniki mineralne, ułatwia też trawienie błonnika. Trzeba jednak dbać o to, aby wybierać wypieki produkowane wyłącznie z wysokiej jakości mąki piekarniczej. Przykładem firmy, która zajmuje się wytwarzaniem mąki, łącząc przy tym tradycyjne podejście z nowoczesnymi rozwiązaniami jest Młyn Jakpol Ambroziak. Przedsiębiorstwo specjalizuje się w produkcji doskonałych mąk pszennych, żytnich i tych o specjalistycznym przeznaczeniu.  

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.