Czy słodkie masła orzechowe nie szkodzą cukrzykom?
Cukrzyca to jedna z poważniejszych chorób, na którą zapada coraz więcej osób. Zła dieta, szybki tryb życia, używki i brak ruchu przyczyniają się do wzrostu zachorowań. Diagnoza lekarska nie musi jednak oznaczać końca świata. Warto podjąć kroki, by zadbać o własny organizm w czasie choroby. W przypadku cukrzycy istotną rolę odgrywa dieta. Czy nowe menu może zawierać ulubione masła orzechowe?
Czy masło orzechowe to dobry wybór przy cukrzycy?
Diabetycy szczególnie zwracają uwagę na swoje menu. To właśnie za sprawą odpowiednio zbilansowanej diety mogą kontrolować stężenie glukozy we krwi. Często diagnoza lekarska oznacza zmianę nawyków żywieniowych. Czy popularne masło orzechowe należy skreślić z listy smakołyków? Produkty tego typu przygotowuje się z orzeszków ziemnych, migdałów, pistacji lub orzeszków nerkowca. Zdrowe masła orzechowe mają wiele cennych składników, które są potrzebne osobom cierpiącym na cukrzycę.
Najważniejszym czynnikiem przemawiającym za włączeniem pasty orzechowej do diety jest fakt, że pomaga wyrównać poposiłkowe stężenie glukozy we krwi u osób chorych na cukrzycę 2 typu. Badania potwierdzające tę zależność zostały wykonane między innymi przez Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne. Rekomenduje się, by dorośli spożywali do dwóch łyżeczek masła orzechowego dziennie. Można je zatem dodawać do różnych dań, sosów, zup czy deserów. Oczywiście istotny jest w tym wypadku umiar.
Czy każde masło orzechowe może być częścią diety diabetyka?
Ważną rolę w każdej diecie odgrywa jakość spożywanych produktów. Potwierdzeniem mogą być słowa ekspertów z firmy Nutura specjalizującej się w produkcji zdrowej żywności:
Na sklepowych półkach można zauważyć bardzo dużo różnych past z orzechów. I od razu warto zaznaczyć, że trzeba dokładnie czytać składy poszczególnych wyrobów. Niestety większość dostępnych na rynku produktów zawiera bardzo dużą ilość cukru. Właśnie takich past orzechowych powinni wystrzegać się diabetycy.
Jakie masło wybierać? Wartościowe artykuły nie mogą zawierać oleju palmowego, cukru, soli. Masło orzechowe powinno być wykonane z minimum 90% orzechów różnego rodzaju. Niestety takich produktów jest niewiele, dlatego warto poszukać swojego ulubionego przysmaku w zdrowej wersji niż kategorycznie z niego rezygnować.
Dlaczego orzechy są zdrowe?
Orzechy zaliczane są do bardzo zdrowych produktów pozytywnie wpływających na organizm człowieka. Ich zdrowy wpływ na ciało odczują zarówno osoby zdrowe, jak i diabetycy. Cukrzyca to poważne schorzenie, któremu mogą towarzyszyć inne dolegliwości, dlatego warto komponować dietę w sposób przemyślany. Cukrzycy często borykają się z problemami układu naczyniowego. W takiej sytuacji warto sięgnąć po wyroby z orzechów nerkowca, arachidowych czy migdałów, które w znacznym stopniu zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, miażdżycy czy nowotworów. Dodatkowo opóźniają procesy starzenia się organizmu.
Diabetycy muszą pamiętać, że przed włączeniem jakiegokolwiek produktu spożywczego do menu, muszą skonsultować się ze swoim lekarzem prowadzącym. Tylko specjalista na podstawie wyników badań jest w stanie określić, jaką ilość konkretnego pożywienia można wprowadzić do diety.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana