Czym charakteryzują się makarony wegańskie?
Dieta wegańska jest coraz bardziej popularna nie tylko w Polsce, ale i w całej Europie. Niektórzy wybierają taki sposób odżywiania z pobudek etycznych, podczas gdy inni cenią jego walory zdrowotne. W sklepach i supermarketach możemy znaleźć coraz więcej produktów wegańskich, w tym różnego rodzaju pasty warzywne, produkty sojowe i strączkowe itp. Dostępne są także makarony wegańskie, o których przeczytasz w tym artykule.
Założenia diety wegańskiej
Weganizm to sposób odżywiania, w którym wyklucza się wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, a więc nie tylko mięso czy ryby, lecz także jajka, nabiał, a nawet miód. Niektórzy weganie unikają także butów oraz odzieży zawierającej skórę i inne materiały pochodzące od zwierząt. W diecie dominują więc produkty roślinne, w tym głównie warzywa i owoce, rośliny strączkowe oraz zboża. W grupie produktów zbożowych spożywanych przez wegan znajdują się różnego rodzaju kasze, płatki, jak również makarony. Aby jednak makaron można było uznać za wegański, musi spełniać określone warunki.
Jaki makaron jest wegański?
Podstawę makaronów tradycyjnych stanowi zboże, takie jak m.in.: pszenica, orkisz, żyto, gryka, ryż itp. Spora ich część zawiera w swoim składzie jajka, dzięki którym makarony mają bardziej żółty kolor i bardziej kleistą konsystencję. Na rynku możemy spotkać również makarony bezjajeczne, które, jak sama nazwa wskazuje, jajek nie zawierają. Makarony te są w pełni wegańskie, a zatem można je polecić osobom, które w swoje diecie unikają produktów zwierzęcych. Tego rodzaju makarony na bazie orkiszu możemy zakupić m.in. w sklepie internetowym z produktami orkiszowymi Diogra. Ponieważ z wyglądu nie różnią się zbytnio od innych makaronów, należy zwracać uwagę na ich skład opisany na etykiecie.
Oprócz makaronów na bazie zbóż, w grupie makaronów wegańskich znajdziemy także makarony z roślin strączkowych, w tym m.in.: z grochu, soczewicy, ciecierzycy itp. Tego rodzaju makarony zawierają sporą ilość białka, dlatego, aby nie doszło do jego niedoborów, są one szczególnie polecane osobom na diecie wegańskiej. Aby jednak być stuprocentowo pewnym, że tego rodzaju makaron jest wegański, należy sprawdzić, czy nie dodano do niego żadnych składników pochodzenia zwierzęcego.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana