Czym się różni ser kozi od owczego?
Ser kozi i owczy to interesująca alternatywa dla serów wytwarzanych z mleka krowiego. Różniące się zarówno konsystencją i smakiem, jak i wartościami odżywczymi, są chętnie wybierane jako przekąska lub dodatek do dań wielu kuchni świata. W dzisiejszym artykule wyjaśnimy, jakimi cechami różnią się oba sery, a także, do jakich potraw warto je wykorzystać, by podkreślić smak dania.
Cechy charakterystyczne sera owczego
Ser owczy często kojarzony jest z polskim, tradycyjnym oscypkiem. Ale to nie jedyny rodzaj takiego wyrobu mlecznego, ponieważ z mleka owczego wytwarza się również ser szopski, idealny do sałatek, a także ser pecorino romano czy ser owczy hiszpański Manchego Semicurado. Lekka, kremowa konsystencja i mleczny aromat to nie wszystkie cechy, które zachęcają do włączenia sera owczego do codziennej diety. Należą do nich również wartości odżywcze, w tym duża zawartość kwasów omega-3, które swoim działaniem zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Ser owczy jest dobrym źródłem witamin A i B, ryboflawiny oraz kwasu askorbinowego. Cenny dla zdrowia jest także kwas linolowy, który wspiera procesy metaboliczne w organizmie. Mimo dużej kaloryczności ser owczy ze względu na składniki odżywcze, które w procesie produkcji nie zostały poddane obróbce cieplnej, jest polecany osobom w każdym wieku.
Walory smakowe i wartości odżywcze serów kozich
Uniwersalność sera koziego oraz wiele cennych wartości odżywczych sprawiły, że zyskał miłośników na całym świecie. Dostępny w wielu opcjach – od miękkiego i świeżego po twardy i długodojrzewający, wzbogaca wiele dań, w tym zapiekanki, sałatki i zupy. Podobnie, jak ser owczy, posiada wiele witamin i makroelementów, które są ważne dla zachowania zdrowia i dobrej formy. Jak wyjaśnia sklep z produktami hiszpańskimi Corrida, ser kozi dostarcza dużą ilość białka, cynk, kwas foliowy i witaminy z grupy A i B, a także magnez, fosfor, potas i wapń. Dzięki zawartości tych składników wzmacnia kości, wspomaga prawidłową pracę serca i nerek, i wykazuje pozytywne działanie w schorzeniach układu pokarmowego.
Ser owczy i kozi w kuchni
Jak można zauważyć, sery kozie i owcze różnią się zawartością składników odżywczych, dlatego zaleca się, by oba rodzaje włączyć do codziennej diety. Wyroby można dodawać do dań makaronowych, sałatek, gotowanych warzyw, a także dań na ciepło, takich jak zapiekanki czy pizza. Świetnie sprawdzą się jako przystawka zaserwowana z wędlinami długodojrzewającymi, oliwkami i krakersami.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana