Artykuł sponsorowany

Dlaczego ryby są drogie?

Dlaczego ryby są drogie?

Ryby stanowią bardzo ważny składnik diety każdego człowieka. Niestety, wiele osób nie docenia roli, jaką odgrywają one w jadłospisie. Na ten fakt wpływ ma kilka czynników. Wśród nich można wymienić na przykład gustowanie w innych potrawach albo nieumiejętność odpowiedniego przyrządzania dań rybnych. Ogromną rolę w tym względzie pełni również wysoka cena większości gatunków ryb. Sprawdź, z czego ona wynika i dlaczego mimo wszystko warto jeść ryby.

Z czego wynika wysoka cena ryb?

Cena ryb uzależniona jest od różnych uwarunkowań. Na jej wysokość w głównej mierze oddziałuje poziom dostępności danej ryby oraz realny popyt na określone gatunki. Najpopularniejsze, relatywnie łatwe do złowienia czy też do wyhodowania makrele, sole albo mintaje są stosunkowo najtańsze. Z kolei filety z rzadszych gatunków ryb, np. halibutów, mogą kosztować nawet kilkaset złotych za 1 kg. Przy ustalaniu ceny ryb istotne jest też miejsce ich zakupu. Zazwyczaj w hurtowniach, takich jak Lux Fish, większe partie mrożonych filetów można nabyć taniej niż w sklepach detalicznych. Z oferty takich punktów handlowych najczęściej korzystają sklepy i markety, choć w ostatnim czasie poszerza się też systematycznie grono klientów indywidualnych, zainteresowanych tego typu transakcjami. Dodatkowo za towar sprzedawany przez samych rybaków nad morzem zazwyczaj płaci się mniej niż w sklepie zlokalizowanym w miejscowości znajdującym się na drugim końcu Polski.

Wysoka cena ryby zależy jednak przede wszystkim od jej jakości. Można tutaj przytoczyć choćby przykład dorsza norweskiego, który jest znacznie droższy od mniejszego i cechującego się gorszymi walorami smakowymi dorsza bałtyckiego. Pomimo horrendalnych kosztów zakupu ten pierwszy cieszy się jednak ogromną popularnością wśród klientów. Wysoki popyt na ten towar prowadzi do kolejnych podwyżek jego ceny.

Ryby – walory odżywcze

Ryby odznaczają się bardzo cennymi walorami odżywczymi. Większość gatunków stanowi bogate źródło pełnowartościowego białka o wysokiej przyswajalności. Ponadto regularnie spożywane ryby dostarczają organizmowi konsumenta sporej dawki witamin (D, A, E oraz z grupy B) i minerałów (m.in. magnezu, wapnia, jodu oraz potasu). Bardzo ważnym składnikiem ryb są też nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które wspierają pracę serca i układu krążeniowego oraz zmniejszają ryzyko zapadnięcia na choroby nowotworowe. Spożywanie właściwie przyrządzonych ryb jest polecane osobom odchudzającym się. Dania takie doskonale zaspokajają bowiem apetyt.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.