Jak wspomóc zdrowie? Aloes jako suplement diety
Aloes wygląda jak niepozorny kaktus, ale w jego wnętrzu kryje się cenny żel, który poprawia zdrowie. Jest jedną z najstarszych znanych roślin leczniczych. Szczególną cechą dzikiego aloesu jest umiejętność przetrwania długich okresów suszy. Prawdopodobnie ta niezwykła cecha sprawiła, że zainteresowano się jego właściwościami prozdrowotnymi. Czy aloes może być cennym suplementem diety?
Jak działają najcenniejsze składniki aloesu?
Do tej pory określono około 200 substancji, które znajdują się w aloesie. Należy jednak podkreślić, że skuteczność działań prozdrowotnych nie wynika z samej obecności, ale z ich niezwykłej kombinacji. Zawarte w roślinie mono i polisacharydy mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i immunostymulujące. Ale najważniejszym składnikiem aloesu jest acemannan, obecny również w żeń-szeniu.
Acemennan jest długołańcuchową cząsteczką cukru, która do okresu dojrzewania powstaje w organizmie, a później musi być dostarczana z pożywieniem. Substancja ta działa wzmacniająco na białe krwinki i układ immunologiczny, a ponadto stymuluje układ pokarmowy do zwiększonego wchłaniania cennych składników. To dlatego stosowanie aloesu na odporność jest skuteczne. Acemannan służy także jako budulec w stawach, chrząstkach, więzadłach i ścięgnach, dzięki czemu łagodzi skutki artrozy i zapalenia stawów.
Jakich aminokwasów i enzymów dostarcza aloes?
Żel aloe vera zawiera aż siedem z ośmiu aminokwasów, które muszą być spożywane w diecie, ponieważ ludzki organizm nie jest w stanie ich wytworzyć. Podstawowe z nich to izoleucyna, leucyna, walina i lizyna. Mają dobroczynny wpływ na procesy gojenia, pomagają budować mięśnie i stymulują układ odpornościowy. Dodatkowo wspomagają radzenie sobie ze stresem. Wzmagają produkcję kolagenu, co nadaje elastyczność skórze i spowalnia procesy jej starzenia.
W aloesie wykryto szereg enzymów, między innymi amylazę, fosfatazę, katalazę, celulazę i lipazę. Polepszają trawienie i wchłanianie cukrów, białek oraz tłuszczów z pożywienia. Mają również działanie antyrodnikowe. W żelu z aloesu obecne są ponadto saponiny, garbniki i kwas salicylowy, które mają przeciwdziałają zapaleniom i chronią przed bakteriami oraz sterole, naturalnie obniżające poziom cholesterolu. Klienci sklepu z produktami z aloesu Aloewerwa podkreślają, że najważniejsza jest jakość. Dlatego warto kupować środki z certyfikatem IASC, niezależnej organizacji kontrolnej. Należy także sprawdzać, czy aloes zbierany jest ręcznie, co także gwarantuje renomę.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana