Który rodzaj mięsa jest najbardziej lekkostrawny?
Panuje powszechne przekonanie, że osoby, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów, powinny wykluczyć ze swojej diety mięso. Nie jest to jednak do końca prawda. Wbrew pozorom spożywanie produktów mięsnych nie musi wcale stać w sprzeczności z dietą i zdrowym stylem życia. Trzeba jednak pamiętać o doborze właściwych gatunków mięsa do sporządzania lekkostrawnych potraw. Sprawdź, które wyroby sprawdzą się najlepiej w tym przypadku.
Dlaczego warto jeść mięso?
Spożywanie mięsa w optymalnej ilości jest korzystne dla ludzkiego organizmu. Produkt ten odznacza się bowiem określonymi walorami odżywczymi. Wyroby oferowane przez takie firmy, jak hurtownia DEMETER z województwa łódzkiego, stanowią bogate źródło rozmaitych mikroelementów wpływających dobroczynnie na zdrowie człowieka. Do takich składników zaliczają się przede wszystkim:
białko – podstawowy materiał budulcowy w organizmie;
żelazo – zapobiegające niedokrwistości i wspomagające pracę układu odpornościowego;
fosfor i potas – regulujące gospodarkę wodną w organizmie;
witaminy z grupy B (m.in. B12, B1, B6) – odpowiadające za prawidłową pracę mózgu i układu nerwowego;
cynk – oddziałujący korzystnie na wygląd skóry.
Warto też mieć świadomość, że właściwie przyrządzone mięso wyróżnia się także wyjątkowymi walorami smakowymi oraz niepowtarzalnym aromatem. To powoduje, że potrawy mięsne należą do ulubionych dań wielu osób.
Mięso w lekkostrawnej diecie
Osoby stosujące dietę lekkostrawną mogą spożywać mięso. Powinny one jednak wybierać wyłącznie chude gatunki tego produktu. Zalicza się do nich przede wszystkim:
drób, czyli mięso z kurczaka, indyka, gęsi, kaczki oraz perliczki – wyróżnia się wysoką zawartością składników odżywczych; potrawy z mięsa drobiowego są smaczne i łatwe w przygotowaniu;
cielęcina – niskokaloryczne mięso zawierające dużo białka, żelaza i cynku;
królik – umiejętnie przyrządzona tuszka królicza odznacza się wyjątkowym smakiem oraz soczystością i kruchością; takie wyroby mięsne kupione w województwie łódzkim i innych regionach Polski stanowią często składnik diety osób cierpiących na alergie i schorzenia układu sercowo-naczyniowego;
wołowina – niezbyt tłuste mięso zawierające łatwo przyswajalne białko.
Mięso najlepiej jest kupować w firmowych sklepach, gdzie można sprawdzić jego świeżość.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana