Artykuł sponsorowany

Który rodzaj mięsa jest najbardziej lekkostrawny?

Który rodzaj mięsa jest najbardziej lekkostrawny?

Panuje powszechne przekonanie, że osoby, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów, powinny wykluczyć ze swojej diety mięso. Nie jest to jednak do końca prawda. Wbrew pozorom spożywanie produktów mięsnych nie musi wcale stać w sprzeczności z dietą i zdrowym stylem życia. Trzeba jednak pamiętać o doborze właściwych gatunków mięsa do sporządzania lekkostrawnych potraw. Sprawdź, które wyroby sprawdzą się najlepiej w tym przypadku.

 Dlaczego warto jeść mięso?

Spożywanie mięsa w optymalnej ilości jest korzystne dla ludzkiego organizmu. Produkt ten odznacza się bowiem określonymi walorami odżywczymi. Wyroby oferowane przez takie firmy, jak hurtownia DEMETER z województwa łódzkiego, stanowią bogate źródło rozmaitych mikroelementów wpływających dobroczynnie na zdrowie człowieka. Do takich składników zaliczają się przede wszystkim:

  • białko – podstawowy materiał budulcowy w organizmie;

  • żelazo – zapobiegające niedokrwistości i wspomagające pracę układu odpornościowego;

  • fosfor i potas – regulujące gospodarkę wodną w organizmie;

  • witaminy z grupy B (m.in. B12, B1, B6) – odpowiadające za prawidłową pracę mózgu i układu nerwowego;

  • cynk – oddziałujący korzystnie na wygląd skóry.

Warto też mieć świadomość, że właściwie przyrządzone mięso wyróżnia się także wyjątkowymi walorami smakowymi oraz niepowtarzalnym aromatem. To powoduje, że potrawy mięsne należą do ulubionych dań wielu osób.

Mięso w lekkostrawnej diecie

Osoby stosujące dietę lekkostrawną mogą spożywać mięso. Powinny one jednak wybierać wyłącznie chude gatunki tego produktu. Zalicza się do nich przede wszystkim:

  • drób, czyli mięso z kurczaka, indyka, gęsi, kaczki oraz perliczki – wyróżnia się wysoką zawartością składników odżywczych; potrawy z mięsa drobiowego są smaczne i łatwe w przygotowaniu;

  • cielęcina – niskokaloryczne mięso zawierające dużo białka, żelaza i cynku;

  • królik – umiejętnie przyrządzona tuszka królicza odznacza się wyjątkowym smakiem oraz soczystością i kruchością; takie wyroby mięsne kupione w województwie łódzkim i innych regionach Polski stanowią często składnik diety osób cierpiących na alergie i schorzenia układu sercowo-naczyniowego;

  • wołowina – niezbyt tłuste mięso zawierające łatwo przyswajalne białko.

Mięso najlepiej jest kupować w firmowych sklepach, gdzie można sprawdzić jego świeżość.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.