Zasady wychodzenia z diety warzywno-owocowej
Zakończenie diety warzywno-owocowej wiąże się z koniecznością prawidłowego wyjścia z niej. Jest to przemyślane, stopniowe wprowadzanie do codzienności kolejnych produktów. Jest to również zmiana stylu dotychczasowego stylu życia i sposób żywienia na taki, który umożliwi utrzymanie pożądanej wagi i zdrowia. Wyjście to oznacza stopniowe zwiększanie kaloryczności posiłków. Dowiedz się, jak prawidłowo przez nie przejść!
Wyjście z diety 2-tygodniowej
Naczelną zasadą jest to, że wychodzenie z diety trwa tyle dni, ile trwała sama dieta. Powoli wprowadza się zakazane podczas niej produkty. To bardzo ważne, by nie wpaść w tzw. efekt jojo. Zatem po 2-tygodniowym poście warto zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe i rozpocząć zdrowe odżywianie. Trzeba również pamiętać, że podczas diety organizm odzwyczaił się od wielu, głównie przetworzonych produktów. Dlatego ważne jest, by wprowadzać je w wyznaczonej kolejności.
W przypadku diety dwutygodniowej specjaliści Ośrodka Bursztyn zalecają, by produkty wprowadzać według schematu:
- 1-3 dzień: zakazane wcześniej warzywa, również strączkowe, owoce, również suszone, choć w niewielkich ilościach, zdrowe tłuszcze,
- 4-6 dzień: zboża pełnoziarniste, pestki oraz nasiona, orzechy,
- 7-9 dzień: nabiał oraz jaja,
- 10-11 dzień: chude białe mięso, ryby,
- 12-13 dzień: pełnowartościowe, zdrowe potrawy,
- 14 dzień: pełnowartościowe, zdrowe potrawy, przy założeniu kaloryczności zgodnej z indywidualnym zapotrzebowaniem.
Zaleca się, by całkowicie zrezygnować z białego cukru i pszennej mąki. Należy również unikać przetworzonych produktów i gotowych, sklepowych dań.
Wyjście z diety 42-dniowej
Dieta warzywno-owocowa, która trwała pełne 6 tygodni wymaga nieco innego sposobu wychodzenia z niej. Należy wówczas postępować zgodnie z poniższym schematem:
- 1 tydzień: zakazane wcześniej warzywa, również strączkowe, owoce, również suszone, choć w niewielkich ilościach, zdrowe tłuszcze,
- 2 tydzień: zboża pełnoziarniste, pestki oraz nasiona, orzechy,
- 3 tydzień: nabiał oraz jaja,
- 4 tydzień: chude białe mięso, ryby,
- 5 tydzień: pełnowartościowe, zdrowe potrawy,
- 6 tydzień: pełnowartościowe, zdrowe potrawy, przy założeniu kaloryczności zgodnej z indywidualnym zapotrzebowaniem.
Wychodzenie z diety warzywno-owocowej powinno opierać się na określonych produktach. Wśród szczególnie zlecanych znajdują się: razowe pieczywo, kasze, ryż, makarony, płatki i otręby, przyprawy. Korzystne dla organizmu będą również chude mięsa, kawy roślinne, herbaty ziołowe i naturalne soki.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana